Θεραπευτικός Καρδιακός Καθετηριασμός

Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη των τελευταίων 20 περίπου χρόνων είναι η δυνατότητα θεραπείας συγγενών καρδιοπαθειών με τη βοήθεια καθετηριασμού. Ο θεραπευτικός καρδιακός καθετηριασμός (ΘΚΚ) σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει τελείως τη χειρουργική επέμβαση, ενώ σε άλλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αυτή.

Οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπισθούν με ΘΚΚ είναι:

  • Οι στενώσεις βαλβίδων (αορτής, πνευμονικής και μερικές φορές της μιτροεδούς) με τη βοήθεια καθετήρων βαλβιδοπλαστικής («μπαλλονάκι»)
  • Οι επικοινωνίες μεταξύ των διαφόρων καρδιακών κοιλοτήτων (μεσοκολπική επικοινωνία, ανοικτός αρτηριακός (βοτάλλειος) πόρος, παθολογικά παράπλευρα αγγεία, και ορισμένες περιπτώσεις μεσοκοιλιακής επικοινωνίας) με τη βοήθεια συσκευών σύγκλεισης («ομπρέλλες» ή σπειράματα).
  • Οι στενώσεις μεγάλων αγγείων (στένωση ισθμού της αορτής, στένωση πνευμονικών αρτηριών, στένωση κοίλων φλεβών) με αγγειοπλαστική ή stent.
  • Οι διάφορες ταχυκαρδίες με χρήση ειδικών καθετήρων που διοχετεύουν υψίσυχνο ρεύμα (ραδιοσυχνότητα) ή με ψυχόμενο άκρο (κρυοπηξία).
  • Οι διάφορες βραδυκαρδίες με τη χρήση βηματοδοτών
  • Επικίνδυνες κοιλιακές ταχυκαρδίες με τη χρήση απινιδωτών.


Όλες αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι απαιτούν μακρά εξειδίκευση και συνεχή ενασχόληση και πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από τους κατάλληλους ειδικούς.

Όταν γίνουν σωστά και στους κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς, τα αποτελέσματά τους είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα των χειρουργικών.