25.10.2010 Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς σε βρέφος τριών μηνών

Μια πρωτοποριακή επέμβαση, άξια λόγου, σε βρέφος ηλικίας μόλις 3 μηνών, που έπασχε από ακατάπαυστες ταχυκαρδίες, ανθεκτικές σε κάθε συνδυασμό φαρμάκων, είναι μια από τις επιτυχίες που έχει γνωρίσει ο ιατρός Ιωάννης Παπαγιάννης και η ομάδα συναδέλφων του. Το αγοράκι υπεβλήθη σε μια πετυχημένη επεμβατική θεραπεία των αρρυθμιών με τη μέθοδο της ενδοκαρδιακής κατάλυσης (ablation) με καθετήρα ραδιοκυμάτων και ενώ διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο της ζωής του, τώρα έχει ξαναγυρίσει στην οικογένειά του απόλυτα υγιής.

Όπως δήλωσε ο θεράπων ιατρός του, παιδοκαρδιολόγος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης: «Η επέμβαση γίνεται με ειδικό καθετήρα που εισάγεται στο εσωτερικό της καρδιάς από μία φλέβα (χωρίς εγχείρηση) και μετά από χαρτογράφηση του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς προωθείται στο σημείο από όπου προέρχονται οι ταχυκαρδίες, όπου χορηγείται ρεύμα υψηλής συχνότητας».

Σημειωτέον ότι, η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται κυρίως σε μεγάλα παιδιά και ενήλικες, ενώ στα βρέφη παγκοσμίως έχουν γίνει ελάχιστες τέτοιες επεμβάσεις.

Το ΜΗΤΕΡΑ είναι το μοναδικό ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που διαθέτει εξειδικευμένο Παιδιατρικό Αιμοδυναμικό και Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο στα πλαίσια της Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής, την οποία διευθύνει ο παιδοκαρδιολόγος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης, καθώς επίσης και Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με διευθυντή τον κ. Γιώργο Κυρβασίλη.