ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Πώς να προφυλάξουμε τα παιδιά από τις Αθηροσκληρωτικές Καρδιαγγειακές Παθήσεις
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η αθηροσκλήρωση (αρτηριοσκλήρωση) ξεκινάει νωρίς στην παιδική ηλικία και επιδεινώνεται σταδιακά κατά την διάρκεια της ζωής. Συχνά οδηγεί σε βλάβες των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, δηλαδή στην γνωστή στεφανιαία νόσο, αλλά και σε άλλες αρτηριακές βλάβες, αγγειακά εγκεφαλικά προβλήματα, περιφερικές αγγειοπάθειες κ.α. Οι καρδιαγγειακές αυτές παθήσεις συνιστούν τις συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι:
Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στην αρχή της παιδικής ηλικίας μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση της αθηροσκλήρωσης στην ενήλικη ζωή.
Οι διατροφικές συνήθειες και η γενετική επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στα παιδιά και στους εφήβους μπορεί να είναι επωφελής, συμβάλλοντας στην πρόληψη ανάπτυξης αθηροσκληρωτικών βλαβών.
Για να μειώσετε την εναπόθεση χοληστερίνης και μετέπειτα την δημιουργία αθηρωματικών παθήσεων στις αρτηρίες των παιδιών ( και ενηλίκων ) συνιστούμε:
- Να αποθαρρύνετε το κάπνισμα
- Να ενθαρρύνεται τακτική αερόβια άσκηση που διαρκεί τουλάχιστον 30-60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα).
- Να φροντίζετε για την υγιεινή τους διατροφή:Τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και μεγαλύτερα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να τρώνε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά καθώς και μεγάλη ποικιλία από άλλα φαγητά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Τηρώντας αυτό θα τα βοηθήσετε να διατηρήσουν τα κανονικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία. Τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα θα πρέπει να είναι:
Ολική Χοληστερίνη <170mg/dl
Χοληστερίνη LDL < 110mg/dl
Χοληστερίνη HDL > 35mg/dl
Τριγλυκερίδια < 150mg/dl
- Να αποφεύγεται η παχυσαρκία
- Να ελέγχεται περιοδικά από τον παιδίατρο η αρτηριακή πίεση ώστε, αν διαπιστωθεί υπέρταση, να θεραπεύεται
- Σε σπάνιες περιπτώσεις εμφανίζεται στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης, που πρέπει να αντιμετωπίζεται εντατικά από τον παιδίατρο – ενδοκρινολόγο
Τα ανωτέρω στοιχεία και συμβουλές αποτελούν επίσημη Επιστημονική Θέση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ( American Heart Association )