17.03.2011 Ομιλίες σε Καρδιολογικό Συνέδριο

Στο πρόσφατο σεμινάριο των ομάδων εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, παρουσιάσαμε 2 ομιλίες σχετικές με τις αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας και των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Συγκεκριμένα, η πρώτη αφορούσε σε ένα σχετικά σπάνιο κληρονομικό σύνδρομο, που ονομάζεται σύνδρομο μακρού QT, το οποίο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες αρρυθμίες και προσβάλλει συνήθως παιδιά και νέους. Η δεύτερη ομιλία ήταν σχετική με τις αρρυθμίες που παρατηρούνται σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί για συγγενείς καρδιοπάθειες. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τις περισσότερες συγγενείς καρδιοπάθειες, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν επεισόδια καρδιακής ανακοπής και αιφνιδίου θανάτου πολλά χρόνια μετά την εγχείρηση. Σήμερα υπάρχουν πολλές νεώτερες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και τη θεραπεία αυτών των τραγικών συμβάντων. Σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας δημοσιεύονται οι περιλήψεις των 2 αυτών ομλιών.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ