17.03.2011 Πρόληψη αιφνιδίου καρδιακού θανάτου στις συγγενείς καρδιοπάθειες

Medium_shutterstock_59526076

Οι περισσότερες συγγενείς καρδιοπάθειες σήμερα θεραπεύονται με μεγάλη επιτυχία και έχουν υψηλά ποσοστά επιβίωσης και καλή ποιότητα ζωής. Υπάρχουν όμως πολλοί ενήλικες ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική διόρθωση σε προηγούμενες περιόδους με παλαιότερες χειρουργικές μεθόδους που παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, μια από τις οποίες είναι οι αρρυθμίες, και ιδιαίτερα οι κοιλιακές. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να παρουσιάσουν αιφνίδια επεισόδια κοιλιακής ταχυκαρδίας (ΚΤ) και σπάνια αιφνίδιο καρδιακό θάνατο (ΑΚΘ). Οι παθήσεις με την πιο αυξημένη πιθανότητα τέτοιων επιπλοκών είναι η μετάθεση των μεγάλων αγγείων, η τετραλογία Fallot, η στένωση της αορτικής βαλβίδας και οι σύμπλοκες συγγενείς καρδιοπάθειες όπως η μονήρης κοιλία.

Λόγω της μεγαλύτερης συχνότητας της, η τετραλογία Fallot έχει μελετηθεί περισσότερο από τις υπόλοιπες συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ΚΤ-ΑΚΘ στην τετραλογία Fallot είναι:

  • Η μεγαλύτερη ηλικία επέμβασης,
  • η μακρότερη παρακολούθηση από την επέμβαση,
  • η προηγούμενη κοιλιοτομή,
  • η προκλητή κοιλιακή ταχυκαρδία,
  • η παράταση του QRS και
  • η αυξημένη τελοδιαστολική πίεση της αριστεράς κοιλίας.

Σε ασθενείς που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μπορεί να συσταθεί, ανάλογα με την αιμοδυναμική τους κατάσταση, η επανεγχείριση για αντικατάσταση της πνευμονικής βαλβίδας,  η εμφύτευση αυτόματου απινιδωτού, και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάλυση με καθετήρα (ablation).

Υπάρχουν επίσης αρκετές μελέτες για ασθενείς με μετάθεση των μεγάλων αγγείων μετά από εγχειρίσεις  Senning ή Mustard, οι οποίες γινόταν πριν καθιερωθεί η ανατομική διόρθωση, και οι οποίες δημιουργούσαν εκτεταμένα κυκλώματα κολπικών αρρυθμιών. Στους ασθενείς αυτούς είναι αποδεδειγμένη η συμβολή των κολπικών ταχυκαρδιών στην αύξηση του κινδύνου ΑΚΘ, είτε πρωτογενώς, λόγω της ταχείας κολποκοιλιακής αγωγής, είτε μετά από μετάπτωση σε ΚΤ. Ανάλογα με την περίπτωση, η αντιμετώπιση των ασθενών αυτών μπορεί να περιλαμβάνει θεραπεία των κολπικών ταχυκαρδιών με καθετήρα (ablation), εμφύτευση απινιδωτού και φαρμακευτική αγωγή. Οι β-αναστολείς ασκούν προστατευτική δράση.

Παρά την αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα από άλλα αίτια (θρομβοεμβολικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια), ο  κίνδυνος ΑΚΘ σε ασθενείς με μονήρη κοιλία μετά από εγχειρήσεις τύπου Fontan είναι σχετικά χαμηλός.

Συμπερασματικά, με τις σημερινές χειρουργικές τεχνικές, ο κίνδυνος ΑΚΘ-ΚΤ έχει μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ οι σύγχρονες επεμβατικές μέθοδοι (κατάλυση με καθετήρα και αντιαρρυθμικές συσκευές) προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία στους ασθενείς υψηλού κινδύνου που έχουν χειρουργηθεί σε παλαιότερες εποχές.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ