02.12.2011 Θεραπεία αρρυθμιών στα παιδιά χωρίς ακτινοβολία

Medium_01

Οι ακτίνες Χ είναι απαραίτητες σε πολλές διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές πράξεις. Χωρίς αυτές πολλά παιδιά θα στερούνταν τα οφέλη από κάποιες πολύ αποτελεσματικές επεμβάσεις, όπως η θεραπεία στένωσης βαλβίδων με μπαλονάκι ή η σύγκλειση επικοινωνιών με συσκευή τύπου ομπρέλας.

Η χρησιμότητα των ακτίνων Χ δυστυχώς έρχεται με ένα τίμημα που είναι οι πιθανές παρενέργειές τους. Αυτές μπορεί να είναι σημαντικότερες στα παιδιά από ό,τι στους ενήλικες, επειδή ο αναπτυσσόμενος παιδικός οργανισμός είναι πιο ευαίσθητος.

Τα τελευταία χρόνια πολλά παιδιά έχουν υποβληθεί σε θεραπεία αρρυθμιών με καθετήρα με πολύ καλά αποτελέσματα, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 95%. Μέχρι πρόσφατα, οι επεμβάσεις αυτές απαιτούσαν σημαντική έκθεση στην ακτινοβολία, που ήταν η μοναδική μέθοδος απεικόνισης για να καθοδηγούνται οι καθετήρες στο εσωτερικό της καρδιάς. Στο σημείο αυτό έχει υπάρξει μια πολύ σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια που επιτρέπει την απεικόνιση των καθετήρων σε πραγματικό χρόνο χωρίς ακτινοβολία  με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που δε δημιουργούν κανένα κίνδυνο.

Η μέθοδος αυτή άρχισε να εφαρμόζεται πριν 8 περίπου χρόνια και η ομάδα μας ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως που δημοσίευσε μια σειρά ασθενών που θεραπεύτηκαν με την χρήση μη ακτινοσκοπικής απεικόνισης το 2006. Πρόσφατα, στο διεθνούς φήμης περιοδικό Pacing and Clinical Electrophysiology, Οκτώβριος 2011, δημοσιεύσαμε μια σειρά 192 παιδιατρικών ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία ταχυκαρδιών από την ομάδα μας.

Η χρήση της νέας μη ακτινοσκοπικής μεθόδου οδήγησε σε μείωση του χρόνου έκθεσης στην ακτινοβολία από 40 λεπτά (με χρήση μόνο ακτινοσκοπικής μεθόδου) σε 8 λεπτά (με χρήση της νέας μεθόδου), δηλαδή 5 φορές λιγότερη ακτινοβολία, χωρίς να επηρεαστούν τα ποσοστά επιτυχίας, ούτε να παρατηρηθούν επιπλοκές. Με την εξοικείωση μας με τη νέα μέθοδο, σε αρκετές περιπτώσεις ο χρόνος ακτινοβολίας ήταν κάτω από 1 λεπτό και σε 2 περιπτώσεις η επέμβαση έγινε χωρίς ακτινοβολία. Με την μέθοδο αυτή εξαλείφεται ένας από τους βασικούς λόγους δισταγμού για την διενέργεια αυτών των επεμβάσεων στα παιδιά.

Τα άριστα αποτελέσματα που παρουσίασε το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα της Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ σε 2 πρόσφατα διεθνή συνέδρια στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παιδιατρικής Καρδιολογίας (Μάιος 2011) και στο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Αρρυθμιολογικής Εταιρείας (Ιούνιος 2011) επιβεβαιώνουν ότι η μέθοδος θεραπείας των παιδιατρικών αρρυθμιών με καθετήρα (catheter ablation) έχει πλέον καθιερωθεί σαν μέθοδος εκλογής και στα παιδιά.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ