21.10.2010 Η σύγχρονη Παιδοκαρδιολογία προσφέρει αποτελεσματικές λύσεις

Medium_baby_heart_main_banner

Η λέξη «καρδιοπαθές παιδί» κάποτε αποτελούσε στίγμα. Ήταν συνώνυμη με μια ισόβια αναπηρία. Η παιδοκαρδιολογία θεωρούνταν μια ειδικότητα που πρόσφερε μόνο ανακούφιση και σχεδόν ποτέ πλήρη θεραπεία. Αυτή η εικόνα ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Οι εξελίξεις που έχουν συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια είναι δραματικές.

Οι πρόοδοι της παιδοκαρδιολογίας είναι στενά συνυφασμένες με αυτές της παιδοκαρδιοχειρουργκής. Είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Η κάθε μία είναι απαραίτητη για τη σωστή και ασφαλή άσκηση της άλλης.

Σήμερα μπορούμε βοηθήσουμε ασθενείς με συγγενείς καρδιοπάθειες που λίγα χρόνια πριν θεωρούνταν ανίατες. Οι περισσότερες συγγενείς καρδιοπάθειες (από τις πιο απλές, όπως μεσοκολπική και μεσοκοιλιακή επικονωνία, έως τις πιο βαρειές, όπως μετάθεση των μεγάλων αγγείων) θεραπεύονται πλέον ριζικά. Οι λίγες που δεν μπορούν να θεραπευθούν, όπως οι περιπτώσεις όπου υπάρχει μία μόνο κοιλία, ανακουφίζονται αποτελεσματικά με καλή ποιότητα ζωής.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και ο τομέας της παιδιατρικής ηλεκτροφυσιολογίας. Οι περισσότερες ταχυκαρδίες που συμβαίνουν στα παιδιά μπορούν να θεραπευθούν ριζικά

Η διάγνωση των περισσότερων καρδιοπαθειών γίνεται αναίμακτα με ένα απλό υπερηχογράφημα που μπορεί να γίνει ακόμη και στην εμβρυϊκή ζωή. Ο καρδιακός καθετηριασμός βοηθάει στις σπάνιες περιπτώσεις όπου παραμένουν ερωτηματικά μετά την υπερηχογραφική εξέταση.

Επιπλέον, η επεμβατική καρδιολογία έχει αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις τη χειρουργική επέμβαση. Στενώσεις βαλβίδων και αγγείων μπορούν να διανοιχθούν με ένα μπαλλονάκι. Επικοινωνίες μεταξύ δύο καρδιακών κοιλοτήτων ή δύο μεγάλων αρτηριών (μεσοκολπική επικοινωνία, ανοικτός βοτάλλειος πόρος) μπορούν να συγκλεισθούν με «ομπρέλλες».

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και ο τομέας της παιδιατρικής ηλεκτροφυσιολογίας. Οι περισσότερες ταχυκαρδίες που συμβαίνουν στα παιδιά και συνήθως οφείλονται σε ένα παραπληρωματικό δεμάτιο, μπορούν να θεραπευθούν ριζικά με μια επέμβαση που λέγεται κατάλυση και γίνεται είτε με υψίσυχνο ρεύμα (radiofrequency ablation) είτε με κρυοπηξία (cryoablation). Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους την επόμενη ημέρα.

Ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές αρρυθμίες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, μπορούν να προφυλαχθούν με εμφυτεύσιμους απινιδωτές. Η εμφύτευσή τους είναι δυνατή ακόμη και σε μικρά παιδιά χαρη στις προόδους της τεχνολογίας και τη σταδιακή σμίκρυνση του μεγέθους των συσκευών. Ασθενείς που γεννιούνται με σοβαρή βραδυκαρδία (κολποκοιλιακός αποκλεισμός) ή την αποκτούν μετά από κάποια λοίμωξη ή εγχείρηση αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με βηματοδότη.

Αλλά οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ. Κληρονομικές παθήσεις που μπορούν να εκδηλωθούν σε πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας, μπορούν να διαγνωσθούν με γενετικά test, με αποτέλεσμα την καλύτερη καθοδήγηση και θεραπεία.

Όλα τα παραπάνω, μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον της Παιδοκαρδιολογίας. Τα «καρδιοπαθή παιδιά» δεν είναι πια καταδικασμένα. Μπορούμε να τα βοηθήσουμε αποτελεσματικά!

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ