Διαγνωστικός καρδιακός καθετηριασμός

Όταν οι αναίμακτες διαγνωστικές εξετάσεις δεν επαρκούν για την πλήρη εκτίμηση του ασθενούς, τότε καταφεύγουμε στον διαγνωστικό καρδιακό καθετηριασμό (ΔΚΚ). Αυτό ευτυχώς είναι αρκετά σπάνιο σήμερα σε σχέση με το παρελθόν, λόγω της μεγάλης εξέλιξης της υπερηχοκαρδιογραφίας (ΥΚΓ) και της μαγνητικής τομογΣτένωση Ισθμού Αορτήςραφίας (ΜΤ). Όταν όμως απαιτείται, μπορεί να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ασφάλεια, αρκεί να γίνει από ειδικούς παιδοκαρδιολόγους. Ο ΔΚΚ γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που ονομάζεται Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και είναι εξοπλισμένη με συσκευές καταγραφής του ρυθμού και των πιέσεων της καρδιάς, καθώς και με ακτινοσκοπικά μηχανήματα. Ο ΔΚΚ γίνεται σε ασθενείς κάθε ηλικίας, από νεογνά μέχρι ενήλικες, με την εισαγωγή ειδικών λεπτών σωλήνων από περιφερικά αγγεία (συνήθως από την βουβωνική περιοχή) στο εσωτερικό της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων. Με τους σωλήνες αυτούς που ονομάζονται καθετήρες, μπορεί να γίνει μέτρηση της πίεσης στο εσωτερικό της καρδιάς και τω αγγείων, να ληφθούν δείγματα αίματος για μέτρηση του οξυγόνου, και να γίνει έγχυση σκιαγραφικού υλικού, που απεικονίζει τις κοιλότητες της καρδιάς και τα αγγεία.

 

 

 

 

 

 

Η εικόνα αυτή που ονομάζετα αγγειογραφία, καταγράφεται σε ένα CD και μπορεί να μελετηθεί κατόπιν σε έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή και να παρθούν οι απαραίτητες θεραπευτικές αποφάσεις. Παρ’ όλο που η εξέταση αυτή απαιτεί τη χρήση ακτινοβολίας, ο χρόνος έκθεσης είναι συνήθως μικρός και με τη βοήθεια των σύγχρονων μηχανημάτων περιορίζεται σημαντικά με τη χρήση «παλμικής ακινοβολίας», δηλαδή, όχι συνεχόμενης, αλλά διακοπτόμενης εκπομπής ακτινοβολίας, κάτι που μειώνει στο μισό, ή στο ¼ το ποσό της ακτινοβολίας. Έχει υπολογιστεί, ότι ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου αυξάνει κατά 0,1% (δηλαδή ελάχιστα) αν κανείς ακτινοβοληθεί για πάνω από 1 ώρα συνεχώς. Ο χρόνος ακτινοβολίας που συνήθως απαιτείται για ένα ΔΚΚ είναι λιγότερο από 10 λεπτά (και με χρήση παλμικής ακτινοβολίας).

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ