Θεραπευτικός Καρδιακός Καθετηριασμός

Μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη των τελευταίων 20 περίπου χρόνων είναι η δυνατότητα θεραπείας συγγενών καρδιοπαθειών με τη βοήθεια καθετηριασμού. Ο θεραπευτικός καρδιακός καθετηριασμός (ΘΚΚ) σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει τελείως τη χειρουργική επέμβαση, ενώ σε άλλες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αυτή.

Οι παθήσεις που μπορούν να αντιμετωπισθούν με ΘΚΚ είναι:

  • Οι στενώσεις βαλβίδων (αορτής, πνευμονικής και μερικές φορές της μιτροεδούς) με τη βοήθεια καθετήρων βαλβιδοπλαστικής («μπαλλονάκι»)
  • Οι επικοινωνίες μεταξύ των διαφόρων καρδιακών κοιλοτήτων (μεσοκολπική επικοινωνία, ανοικτός αρτηριακός (βοτάλλειος) πόρος, παθολογικά παράπλευρα αγγεία, και ορισμένες περιπτώσεις μεσοκοιλιακής επικοινωνίας) με τη βοήθεια συσκευών σύγκλεισης («ομπρέλλες» ή σπειράματα).
  • Οι στενώσεις μεγάλων αγγείων (στένωση ισθμού της αορτής, στένωση πνευμονικών αρτηριών, στένωση κοίλων φλεβών) με αγγειοπλαστική ή stent.
  • Οι διάφορες ταχυκαρδίες με χρήση ειδικών καθετήρων που διοχετεύουν υψίσυχνο ρεύμα (ραδιοσυχνότητα) ή με ψυχόμενο άκρο (κρυοπηξία).
  • Οι διάφορες βραδυκαρδίες με τη χρήση βηματοδοτών
  • Επικίνδυνες κοιλιακές ταχυκαρδίες με τη χρήση απινιδωτών.

Θεραπευτικός καρδιακός καθετηριασμόςΌλες αυτές οι θεραπευτικές μέθοδοι απαιτούν μακρά εξειδίκευση και συνεχή ενασχόληση και πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από τους κατάλληλους ειδικούς.

Όταν γίνουν σωστά και στους κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς, τα αποτελέσματά τους είναι εφάμιλλα ή και καλύτερα των χειρουργικών.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ