Γενετικός έλεγχος

Υπάρχουν αρκετές καρδιακές παθήσεις που οφείλονται σε γενετικά-κληρονομικά αίτια. Επειδή οι παθήσεις αυτές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους ίδιους τους ασθενείς, αλλά και στους απογόνους τους, είναι πολύ σημαντικό να γίνει ένας πλήρης γενετικός έλεγχος, ώστε να γνωρίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ποιό ακριβώς είναι το αίτιο της πάθησής τους.

Διάφοροι Τύποι Γενετικών ΑνωμαλιώνΠαραδείγματα γενετικών καρδιοπαθειών είναι:

  • Οι διάφορες μορφές του συνδρόμου μακρού QT
  • Η κατεχολαμινεργική πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία
  • Το σύνδρομο Brugada
  • H υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
  • Η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας

 

Ο γενετικός έλεγχος περιλαμβάνει την λεπτομερή ανάλυση του DNA των ασθενών με τεχνικές μοριακής βιολογίας και γίνεται σε πολύ εξειδικευμένα εργαστήρια. Αφού γίνει ο γενετικός έλεγχος, μπορούν να δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές για τη θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή, τον περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων, την αποφυγή ορισμένων ουσιών ή φαρμάκων και σε ορισμένες περιπτώσεις την εμφύτευση απινιδωτού.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ