Βαλβιδοφόρα Μοσχεύματα

Σε περιπτώσεις που η καρδιά του παιδιού δεν έχει φυσική σύνδεση με τους πνεύμονες, δηλαδή όταν πρακτικά λείπει η κύρια πνευμονική αρτηρία και η πνευμονική βαλβίδα, είναι απαραίτητη στα πλαίσια της διορθωτικής καρδιοχειρουργικής επέμβασης η χρήση κάποιου βαλβιδοφόρου μοσχεύματος. Ενώ παλαιότερα τα ανθρώπινα ομοιομοσχεύματα θεωρούνταν τα πλέον κατάλληλα, οπωσδήποτε δεν ήταν ιδεώδη, αφού, πέραν της δύσκολης εξεύρεσης, η διεθνής εμπειρία έδειξε ότι υφίστανται με τα χρόνια σημαντική φθορά κυρίως λόγω ασβέστωσής τους και χρειάζονται αντικατάσταση μέσω επανεγχείρησης.

Πρώτοι χρησιμοποιήσαμε και καθιερώσαμε στην Ελλάδα το βιολογικό ξενομόσχευμα CONTEGRA® με άριστα αποτελέσματα

Για τους λόγους αυτούς ήδη από το 1998 είχαμε συμμετάσχει (από τους πρώτους παγκοσμίως) στη διεθνή μελέτη χρησιμοποίησης ενός πρωτοποριακού βαλβιδοφόρου ξενομοσχεύματος (ζωικής προέλευσης). Πρώτοι χρησιμοποιήσαμε και καθιερώσαμε στην Ελλάδα το μόσχευμα αυτό με άριστα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν ήδη από το 2003:
New xenograft valved conduit (Contegra) for right ventricular outflow tract reconstruction.
Heart Surg Forum. 2003;6(5):396-8.
European Contegra multicentre study: 7-year results after 165 valved bovine jugular vein graft implantations.
Thorac Cardiovasc Surg. 2009 Aug;57(5):257-69
.

Μετά από δεκάδες εμφυτεύσεις, έχουμε αποδείξει ότι το μόσχευμα αυτό έχει και εξαιρετική διάρκεια ζωής (επί 12 έτη δεν έχουμε ακόμα παρατηρήσει εκφυλισμό του μοσχεύματος), όπως άλλωστε έχουν επιβεβαιώσει και οι διεθνείς μελέτες.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ