Συγγενείς Καρδιοπάθειες στους Ενήλικες

Οι ενήλικες με ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας πρέπει να παρακολουθούνται από χειρουργική και παιδοκαρδιολογική ομάδα εξειδικευμένη στα παιδοκαρδιοχειρουργικά προβλήματα. Κάποιοι ενήλικες, που έχουν γνωστή από ετών συγγενή καρδιοπάθεια και ίσως έχουν υποβληθεί για την αντιμετώπισή της σε κάποια χειρουργική επέμβαση, ενδέχεται να χρειαστούν κάποια νέα χειρουργική επέμβαση. Άλλοι πάλι ασθενείς, που ίσως δεν είχαν συμπτώματα ή τα είχαν παραγνωρίσει, για πρώτη φορά ανακαλύπτουν ότι η καρδιά τους έχει κάποια “συγγενή”, δηλαδή εκ γενετής ανωμαλία, η οποία χρειάζεται εγχείρηση. Είναι πολύ σημαντικό η διερεύνηση του προβλήματος και η αντιμετώπισή του στις περιπτώσεις αυτές να γίνεται όχι απλώς από καρδιολόγους και χειρουργούς ενηλίκων, αλλά από παιδοκαρδιολόγους εξειδικευμένους στα θέματα αυτά και οπωσδήποτε από παιδοκαρδιοχειρουργούς με σχετική εμπειρία στην αντιμετώπιση και ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Υπάρχουν ασθενείς, που ίσως δεν είχαν συμπτώματα ακόμα και αθλητές που για πρώτη φορά ανακαλύπτουν ότι η καρδιά τους έχει κάποια “συγγενή”, δηλαδή εκ γενετής ανωμαλία, η οποία χρειάζεται εγχείρηση

Η εμπειρία μας στην Ελλάδα από το 1997 συμπεριλαμβάνει την φροντίδα εκατοντάδων ενηλίκων ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες κάθε είδους και βαρύτητας, συμπεριλαμβανομένων, πέραν των διαφόρων μεσοκολπικών επικοινωνιών και περιπτώσεων μεσοκοιλιακών επικοινωνιών, κολποκοιλιακού καναλιού, βαλβιδοπαθειών, Τετραλογίας Fallot και επανεγχειρήσεών της, ακόμα και μονήρους κοιλίας. Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με επιτυχία και χαμηλό χειρουργικό κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα μας είναι δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχουμε συμμετάσχει και σε σχετικές διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες:
Successful surgical correction of congenital heart disease in adults: seven years' experience.
Hellenic J Cardiol. 2005 Mar-Apr;46(2):128-34.
Cardiac surgery in adults with congenital heart disease: an emerging challenge.
Sarris GE. Hellenic J Cardiol. 2005 Mar-Apr;46(2):88-91
Mid-term results following surgical treatment of congenital cardiac malformations in adults.
Cardiol Young. 2008 Oct;18(5):461-6.
Risk of surgery for congenital heart disease in the adult: a multicentered European study.
Ann Thorac Surg. 2007 Jan;83(1):161-8.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ