Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά;

Καρδιακό φύσημα: Είναι ένας ήχος που ακούεται με το ακουστικό και ξεχωρίζει από τους φυσιολογικούς τόνους της καρδιάς. Συνήθως τον ακούει πρώτος ο παιδίατρος είτε στην νεογνική ηλικία, είτε αργοτερα. Μπορεί να οφείλεται είτε σε μια παθολογική επικοινωνία -«τρύπα»-ανάμεσα σε 2 κοιλότητες της καρδιάς, είτε σε στένωση μιας βαλβίδας. Συνήθως όμως δεν οφείλεται σε τίποτε από αυτά και αποτελεί ένα φυσολογικό εύρημα. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται αθώο ή λειτουργικό φύσημα και δεν απαιτεί κανενός είδους θεραπεία ή παρακολούθηση.

Δύσπνοια, ή ταχύπνοια (γρήγορη αναπνοή): Παρατηρείται κυρίως στα βρέφη που έχουν μια μεγάλη επικοινωνία μεταξύ των 2 κοιλιών (μεσοκοιλιακή επικοινωνία) που επιτρέπει σε μεγάλη ποσότητα αίματος να «πλημμυρίζει» τους πνεύμονες και να αυξάνει το καρδιακό έργο

Δυσκολία στην αύξηση του βάρους: Επίσης μπορεί να οφείλεται σε μεγάλη ροή αίματος τους πνεύμονες, ή σε κακή αιμάτωση του σώματος

Κυάνωση: Πρόκειται για μελανό-σκούρο χρώμα που φαίνεται κυρίως στα χείλια, στους βλεννογόνους και στις άκρες των δακτύλων και οφείλεται σε χαμηλό οξυγόνο στο αίμα. Μπορεί να οφείλεται είτε σε μια συγγενή καρδιοπάθεια (μετάθεση μεγάλων αγγείων, τετραλογία του Fallot κ.α.), είτε σε κακή αναπνευστική λειτουργία.

Εύκολη κόπωση: Μπορεί να οφείλεται σε κακή λειτουργία της καρδιάς ή σε αυξημένο έργο (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), ή σε στένωση ή ανεπάρκεια μιας βαλβίδας. Μπορεί να οφείλεται όμως και σε άλλους παράγοντες (έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία) που πρέπει να διερευνηθούν.

Πόνος στο στήθος: Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι ο πόνος στο στήθος αποτελεί συνήθως εκδήλωση καρδιοπάθειας, τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται σε καρδιακά αίτια. Συνήθως είναι μυοσκελετικός, μπορεί να οφείλεται σε άγχος ή αναπνευστικά αίτια. Σπάνια μπορεί να έχει καρδιακή προέλευση (βαρειά στένωση μιας βαλβίδας, ανωμαλίες στα στεφανιαία αγγεία, μυοκαρδιοπάθειες).

Ταχυπαλμίες: Όταν συμβαίνουν εντελώς ξαφνικά χωρίς φανερή αιτία , είναι δηλαδή παροξυσμικές, αποτελούν παθολογική κατάσταση και χρειάζονται διερεύνηση και θεραπεία. Μπορεί να οφείλονται σε ένα παραπληρωματικό δεμάτιο είτε σε μια άλλη αιτία που «βραχυκυκλώνει» την πορεία του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στην καρδιά και θέτει σε λειτουργία ένα μηχανισμό ταχυκαρδίας. Συνήθως δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής και να εμποδίσουν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ζάλη, λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων: Μπορεί να αποτελεί εκδήκωση σοβαρής νόσου γι’ αυτό και πάντα πρέπει να διερευνάται. Η συνηθέστερη αιτία είναι η πτώση της πιέσεως και η βραδυκαρδία που συμβαίνει μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή απότομη αλλαγή από την καθιστική στην όρθια θέση. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή με διάφορα ονόματα (κοινή λιποθυμία, βαγοτονία, ορθοστατική υπόταση κλπ) και συνήθως είναι αθώα και αντιμετωπίζεται με απλά υποστηρικτικά μέτρα. Άν όμως η απώλεια αισθήσεων συμβαίνει σε ώρα άσκησης, ή αν ο ασθενής δεν ανακτά τις αισθήσεις του σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή χρειάζεται καρδιακή αναζωογόνηση, τότε το αίτιο μπορεί να είναι πιο σοβαρό και να σχετίζεται με μια αρρυθμία ή μια βαρειά καρδιοπάθεια. Οι περιπτώσεις αυτές απαιτούν εξειδικευμένο έλεγχο και θεραπεία από έμπειρο παιδοκαρδιολόγο.

Το παιδοκαρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ αποτελείται από 4 έμπειρους παιδοκαρδιολόγους που εργάζονται μόνιμα στο Νοσοκομείο, καθώς και από εξωτερικούς συνεργάτες. Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα συνεργάζεται στενά με το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα που αποτελείται από Παιδοκαρδιοχειρουργούς, Παιδοαναισθησιολόγους και ιατρούς που καλύπτουν την μονάδα εντατικής θεραπείας. Η ομάδα επίσης περιλαμβάνει έμπειρους νοσηλευτές που στελεχώνουν την Παιδοκαρδιολογική και Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα Εξωτερικά Ιατρεία. Η Παιδοκαρδιολογική Κλινική που λειτουργεί μαζί με την Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική, περιλαμβάνει 15 γενικές κλίνες νοσηλείας, 10 κλίνες εντατικής θεραπείας, αιμοδυναμικό εργαστήριο και εξωτερικά ιατρεία.

Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας συσκευές που περιλαμβάνουν:

  1. Πλήρες Αιμοδυναμικό εργαστήριο για τη διάγνωση και επεμβατική θεραπεία όλων των μορφών συγγενών καρδιοπαθειών, το μοναδικό απολύτως εξειδικευμένο στα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα.
  2. Πλήρες ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο, για τη διάγνωση και θεραπεία όλων των αρρυθμιών σε παιδιά καθώς και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες, το μοναδικό στο είδος του στον Ελληνικό χώρο.
  3. Υπερηχοκαρδιογραφικά εργαστήρια με δυνατότητα απεικόνισης από την εμβρυϊκή μέχρι την ενήλικο ζωή.
  4. Εργαστήριο δοκιμασίας κοπώσεως για την πληρέστερη αξιολόγηση των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες, των αθλουμένων, ή των ασθενών με αρρυθμίες.
  5. Εργαστήριο 24ωρης καταγραφής ρυθμού (Holter), για την διερεύνηση διαταραχών του ρυθμού.

Τα εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά για τακτικά ραντεβού από τις 8 πμ έως τις 8 μμ, καθώς και όλο το 24ωρο για έκτακτα περιστατικά. Η επικοινωνία για ραντεβού μπορεί να γίνει στo τηλέφωνo: 210-6869788.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ