Ηλεκτροκαρδιογραφία / Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Είναι η απλούστερη και βασικότερη διαγνωστική μέθοδος που χρησιμοποιεί ο καρδιολόγος μετά τα χέρια και τα ακουστικά του. Μπορεί όμως να αποκαλύψει πάρα πολλά σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος. Μια καλή κλινική εξέταση και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μπορούν να αποκλείσουν τις περισσότερες καρδιακές παθήσεις, κάνοντας έτσι άχρηστη την Φλεβοκομβική Αρρυθμίαδιενέργεια περισσότερων και δαπανηρότερων εξετάσεων. Το ΗΚΓ δίνει αμέσως πληροφορίες για τον ρυθμό της καρδιάς, την ύπαρξη τυχόν αποκλεισμού σε κάποιο σημείο του ερεθισματαγωγού συστήματος, την ύπαρξη επικίνδυνων γενετικών νοσημάτων όπως συνδρόμου Long QT, την υπερτροφία των κόλπων ή των κοιλιών που συνοδεύει διάφορες συγγενείς ή επίκτητες καρδιοπάθειες μυοκαρδιοπάθειες κλπ. Αντίθετα με ότι πιστεύεται, το ΗΚΓ είναι σημαντικότερο από το υπερηχογράφημα της καρδιάς.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ