Υπερηχοκαρδιογραφία / Υπερηχοκαρδιογράφημα

Το υπερηχοκαρδιογράφημα (ΥΚΓ) γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος που συνδέεται με μία κεφαλή (ηχοβολέα) ο οποιος τοποθετείται στην επιφάνεια του θώρακα ή της κοιλίας και λαμβάνει εικόνες υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση υπερήχων. Το ΥΚΓ είναι μια άκρως σημαντική εξέταση στις περιπτώσεις όπου υπάρχει σημαντική υποψία καρδιολογικού προβλήματος. Εκεί θα θέσει με ακρίβεια την ανατομική διάγνωση και θα εκτιμήσει την λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος, χωρίς συχνά να χρειάζεται άλλη διαγνωστική εξέταση προκειμένου να ληφθούν θεραπευτικές αποφάσεις. Με το ΥΚΓ μπορούν να απεικονιστούν με λεπτομέρεια όλες οι καρδιακές κοιλότητες και τα μεγάλα αγγεία, να βρεθούν παθολογικές επικοινωνίες («τρύπες») μεταξύ των κόλπων ή των κοιλιών, στενώσεις ή ανεπάρκειες των βαλβίδων, ανώμαλες συνδέσεις μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της καρδιάς, ανωμαλίες στο μέγεθος και στην λειτουργικότητα των τμημάτων της καρδιάς κλπ.

Υπέρηχος Δεξιάς Κοιλίας

Μερικές φορές η απεικόνιση μέσω του θωρακικού τοιχώματος είναι ανεπαρκής, είτε λόγω σωματικής κατασκευής του ασθενούς, είτε λόγω προηγούμενων εγχειρήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να πραγματοποιηθεί διοισοφαγικό ΥΚΓ, που μπορεί να γίνει με τη χρήση ειδικού ηχοβολέα παρόμοιου με το γαστροσκόπιο, που εισάγεται από το στόμα του ασθενούς στον οισοφάγο με τη χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας και παρέχει ιδιαίτερα σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες.

Το ΥΚΓ είναι πολύ σημαντικό για την διαχρονική παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια καρδιολογικά προβλήματα. Επιπλέον, είναι απολύτως ακίνδυνο και δεν εκθέτει τον ασθενή σε ραδιενεργό ακτινοβολία.

Παρά την μεγάλη διαγνωστική αξία του και την ασφάλειά του, το ΥΚΓ αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να είναι βλαβερό. Κατ’ αρχήν, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η προσφορά του ΥΚΓ είναι ελάχιστη, όταν η καρδιολογική εξέταση και το ΗΚΓ είναι φυσιολογικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς ότι η ερμηνεία του ΥΚΓ πρέπει να γίνει από καρδιολόγο εξειδικευμένο στην φυσιολογική και παθολογική εικόνα της παιδικής καρδιάς. Πολλά ευρήματα που θεωρούνται παθολογικά και δημιουργούν έντονη ανησυχία στους γονείς και τα παιδιά, είναι στην πραγματικότητα παραλλαγές του φυσιολογικού ή αμελητέες παθολογικές καταστάσεις που δεν απαιτούν αλλαγή του τρόπου ζωής ή περιορισμό της άσκησης, όπως δυστυχώς βλέπουμε συχνά να συμβαίνει. Αντίθετα, πολλοί γονείς νομίζουν ότι ένα φυσιολογικό ΥΚΓ αποκλείει την ύπαρξη επικίνδυνων καρδιολογικών παθήσεων χωρίς να χρειάζονται άλλες εξετάσεις, κάτι που είναι τελείως αναληθές.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ