Δοκιμασία κοπώσεως / Εργοσπιρομετρία

Η δοκιμασία κοπώσεως γίνεται είτε σε κυλιόμενο τάπητα είτε σε ποδήλατο, με συνεχή καταγραφή του ΗΚΓ. Στα παιδιά είναι λιγότερο χρήσιμη από ότι στους ενήλικες με στεφανιαία νόσο. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, όπως σε ασθενείς με άτυπα συμπτώματα που συμβαίνουν κατά την άσκηση, όπως πόνος στο στήθος ή ταχυπαλμία, ιστορικό κληρονομικών νοσημάτων με αρρυθμίες που συμβαίνουν κατά την άσκηση, ασθενείς με συγγενείς καριοπάθειες προ-ή μετεγχιρητικά κλπ.

Μια πιο λεπτομερής εξέταση είναι η δοκιμασία κοπώσεως με εργοσπιρομετρία που μπορεί να δώσει ακριβέστερες πληροφορίες για την κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος με μέτρηση της κατανάλωσης οξυγόνου.

Η δοκιμασία κοπώσεως μπορεί να γίνει με υψηλή ασφάλεια, ακόμη και σε ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, αρκεί να γίνει από εκπαιδευμένους ιατρούς και προσωπικό, με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ