Συνεχής καταγραφή ρυθμού (Holter)

Επειδή το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) διαρκεί για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, η πιθανότητα να μπορέσει κανείς να καταγράψει μια παροδική αρρυθμία που διαρκεί λίγα λεπτά είναι πολύ μικρή. Γιαυτό τον λόγο έχει εφευρεθεί και εφαρμόζεται η 24ωρη συνεχής καταγραφή ρυθμού με τη μέθοδο Holter, που μπορεί να καταράφει συνεχώς το ΗΚΓ ενώ ο εξεταζόμενος κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Με τη μέθοδο αυτή, μπορεί να γίνει η διάγνωση ταχυκαρδιών, ή η διερεύνηση λιποθυμικών επεισοδίων, ή να ελεγχθεί η πιθανότητα σοβαρής βραδυκαρδίας ή μεγάλων παύσεων σε ασθενείς που έχουν διαταραχές της αγωγής και πιθανόν να χρειάζονται βηματοδότη.

Ακόμη όμως και η 24ωρη καταγραφή μπορεί να μην αρκεί για να μπορέσει κανείς να «συλλάβει» μια αρρυθμία που συμβαίνει σε πιο σπάνια διαστήματα, όπως ημερών ή εβδομάδων. Γι' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα λεγόμενα event monitors δηλαδή συσκευές που φέρει μαζί του ο ασθενής για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μπορούν να καταγράψουν και να «κρατήσουν στην μνήμη» ένα συγκεκριμένο επεισόδιο και κατόπιν να το μεταδώσουν τηλεφωνικά, ή μέσω διαδικτύου στο κέντρο όπου θα γίνει η ανάλυσή του από τον ειδικό.

Μια ακόμη εξέλιξη στον τομέα αυτόν είναι οι εμφυτεύσιμες συσκευές που μορούν να τοποθετηθούν με μια μικρή τομή και να παραμείνουν μέσα στον ασθενή για μακρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου γίνει η πλήρης διάγνωση του προβλήματος.

Side-demo-content

Τα κυριότερα συμπτώματα μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα και σημάδια μιας καρδιοπάθειας στα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ποιες εξετάσεις βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση καρδιοπάθειας στα παιδιά και πότε αυτές κρίνονται απαραίτητες; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις σας παρέχει ο Δρ. Ιωάννης Παπαγιάννης, παιδοκαρδιολόγος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Side-demo-content

Αρρυθμίες της παιδικής ηλικίας: Ποιες είναι επικίνδυνες; Πως εντοπίζονται;

Αν και οι αρρυθμίες είναι αρκετά συχνές στα παιδιά, οι περισσότερες είναι καλοήθεις. Οι έκτακτες συστολές (κολπικές και κοιλιακές) και οι περιοδικές παύσεις που οφείλονται σε βαγοτονία (όπως ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου βαθμού τύπου Wenckebach που συμβαίνει πολύ συχνά κατά τον ύπνο) δεν χρειάζονται καμμιά θεραπεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ