Συνεχής καταγραφή ρυθμού (Holter)
Επειδή το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) διαρκεί για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, η πιθανότητα να μπορέσει κανείς να καταγράψει μια παροδική αρρυθμία που διαρκεί λίγα λεπτά είναι πολύ μικρή. Γιαυτό τον λόγο έχει εφευρεθεί και εφαρμόζεται η 24ωρη συνεχής καταγραφή ρυθμού με τη μέθοδο Holter, που μπορεί να καταράφει συνεχώς το ΗΚΓ ενώ ο εξεταζόμενος κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Με τη μέθοδο αυτή, μπορεί να γίνει η διάγνωση ταχυκαρδιών, ή η διερεύνηση λιποθυμικών επεισοδίων, ή να ελεγχθεί η πιθανότητα σοβαρής βραδυκαρδίας ή μεγάλων παύσεων σε ασθενείς που έχουν διαταραχές της αγωγής και πιθανόν να χρειάζονται βηματοδότη.
Ακόμη όμως και η 24ωρη καταγραφή μπορεί να μην αρκεί για να μπορέσει κανείς να «συλλάβει» μια αρρυθμία που συμβαίνει σε πιο σπάνια διαστήματα, όπως ημερών ή εβδομάδων. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα λεγόμενα event monitors δηλαδή συσκευές που φέρει μαζί του ο ασθενής για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και μπορούν να καταγράψουν και να «κρατήσουν στην μνήμη» ένα συγκεκριμένο επεισόδιο και κατόπιν να το μεταδώσουν τηλεφωνικά, ή μέσω διαδικτύου στο κέντρο όπου θα γίνει η ανάλυσή του από τον ειδικό.
Μια ακόμη εξέλιξη στον τομέα αυτόν είναι οι εμφυτεύσιμες συσκευές που μορούν να τοποθετηθούν με μια μικρή τομή και να παραμείνουν μέσα στον ασθενή για μακρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου γίνει η πλήρης διάγνωση του προβλήματος.